روش تدوین یک مقاله :
پاشیدن افکار و اندیشه بر روی کاغذ بیجان ، انگار مرکب نمودن جسم فاقد روح با شیء جاندار است و شاید دمیدن روح بر کاغذ باشد و یا هویت بخشیدن و بها دارکردن کاغذ بی مقدار تلقی می گردد.
با نگارش یک مقاله علمی کاغذ مصرف نمی شودو هدر نمی رودو باطل نمی گردد ، بلکه جان می گیرد و ارزش می یابد و اعتبار کسب می کند دور ریختنی نمی شود بلکه قدر یافته و نگهداشتنی می شود .
با تدوین یک مقاله در واقع ما افکار و اندیشه خویش را که متعلق به ما دارد و با روح و جان ترکیب شده و چه بسا به ما هویت می بخشد و ما دریافتن و رشد و تعالی آن کوشش ها نموده ایم با کاغذ ترکیب می شود و به صورت ویترینی ، افکار و اندیشه های ما را به دیگران می نمایاند .
یک مقاله می تواند به صورت یک نمایشگاه محل عرصه فکر و خرد آدمیانی باشد که سالیان دراز با تلاش مستمر در شکل گیری و رشد و نمو آن فعالیت مضاعف نموده اند و چون باغبان از آن مراقبت کرده اند و به موقع آبیاری کرده و برای رشد و بالندگی آن رنج ها برده اند.
پس باید در چیدمان مطالب یک مقاله دقت بسیار نمود تا این افکار و اندیشه چون خوراکی برای روح تشنه علاقمندانی باشد که برای شکوفایی خویش در تلاش و تکاپو هستند . در واقع ما با تألیف یک مقاله جوانه ای را می رویانیم که پس از مدتی با رشد و پویایی به درختی تبدیل می شود و به بار می نشیند و به عنوان غذای روح کسانی می شود که در اندیشه کمال هستند .
همانگونه که یک آشپز در طبخ یک غذا خوشمزه کوشش می کند تا ترکیب مواد اولیه آن مناسب و به مقدار باشد و میزان پخت دقیق تنظیم شود یک محقق نیز می بایست در شکل گیری یک مقاله مراقبت نماید تا مطالب تدوین شده از یک سیستم منطقی و استدلال عقلانی و نگاه خردمندانه ای تبعیت نماید.از یک سو یک مؤلف مقاله را
می توان به شاعر یا نقاشی تشبیه نمود که برای تولید یک اثر جدید از جان مایه می گذرد و در تلاش آفرینش اثری است که همه آنها باید موزون و متناسب باشد و از یک هماهنگی و همدلی مطلوبی برخوردار گردد، یک مقاله نیز می بایست از یک انسجام و استحکام محتوایی و ساختار مفهومی و قوام معنایی برخوردار باشد .
عناصر شکل دهنده یک مقاله باید آنگونه به یکدیگر انسجام یابد تا در گذر زمان دچار گسست و از هم پاشیدگی نشود.